Hondenschool Rosmalen!
Al tientallen jaren DE Hondenschool van de regio!

Vuurwerkcursus

 

Nieuwe instructeurs introduceren vuurwerkcursus voor honden

Oud en Nieuw komt er weer aan. Waar veel mensen denken aan oliebollen, aftellen en de champagne, denken anderen vooral aan: Vuurwerk. Zo ook hondeneigenaren. Ieder jaar worden er verschillende tips gegeven, maar wat kan men doen om ook de eerste minuten van het nieuwe jaar voor de viervoeter zo aangenaam mogelijk te maken?

Veel honden worden angstig of zelfs agressief van al het vuurwerkgeknetter op straat. De hond eventjes uitlaten kan op 31 december dan ook een lastige klus zijn. Dit ondanks de vuurwerkvrije zones en de wettelijk bepaalde toegestane tijden. Een gegeven waar de nieuwe instructeurs van de Hondenschool Rosmalen zich wel raad mee weten.

Binnen drie dagen tijd, ongeveer een uurtje per dag, leren baasjes in Rosmalen wat zij het beste kunnen doen tijdens de drukke oudejaarsdag en -nacht. Onder begeleiding van een aantal deskundige instructeurs worden zowel hond, als baasje klaargestoomd. De honden leren vooral de geluiden en de geur kennen.

Met behulp van geluidsmateriaal krijgen de honden, zonder de daadwerkelijke randzaken, een korte introductie met dat wat zij kunnen verwachten in het veld. Eenmaal buiten wordt, naast geluid, ook geoefend met geuren en lichtflitsen.

De zwaardere taak ligt echter vooral bij de hondeneigenaren. Zij zijn namelijk een belangrijke sleutel tot succes. Veel baasjes maken zich vaak meer zorgen, dan de dieren zelf. Na een kleine dosis theorie worden de deelnemers in het veld gevraagd wat zij zouden doen in dergelijke situaties. Vervolgens wordt er, na feedback momenten, steeds meer geleerd en verder geoefend in de nagebootste praktijk.

De eerste editie van de vuurwerkcursus was voor zowel de hondenschool, als voor de deelnemers een succes. Hopelijk, maar zeker naar verwachting, plukken zij er de vruchten van en kan ieder genieten van een schitterend Oud en Nieuw. Wij hopen dat de tweede editie net zo’n succes wordt.

3 Tips voor hondeneigenaren

1.           
Blijf zelf rustig
De dag dient voor uw huisdier zoals iedere andere dag te zijn. Wanneer u als baasje onrustig bent pikt uw hond dit meteen op.

2.           Biedt geen troost
Ook hierin merkt de hond dat er iets aan de hand is. Het is een lastige opgave, maar reageer zoals u anders ook zou reageren en besteedt vooral niet te veel aandacht aan de onrust buiten.

3.           Een eigen plekje
Veiligheid en geruststelling komt voor een hond voort uit een eigen plek. Biedt uw hond een ruimte, mand of misschien zelfs een bench waar de viervoeter zich terug kan trekken en veilig kan voelen.